dilluns, 3 d’octubre del 2016

2 plat

El xoriço és un embotit adobat, versió picant del xoriç típica de la península Ibèrica i de Llatinoamèrica preparada amb pebre bord en pols.

Recepta

En un anònim castellà del segle XVI titulat Manual de mugeres en el qual se contienen muchas y diversas reçeutas muy buenas (Manual de dones el qual conté moltes i diverses receptes molt bones) es detalla la "Receta para hacer chorizos" (Recepta per a fer xoriços):
« Carne de puerco magra y gorda picada, harina muy cernida, ajos mondados, clavos molidos, vino blanco, sal la que fuere menester. Amasarlo todo con el vino y después de masado, dejarlo en un vaso cubierto un día natural. Y después henchir las tripas de vaca o puerco, cual quisiéredes, de esta masa y ponerlas a secar al humo. »
Cita traduïda al català:
« Carn de porc magra i gruixuda capolada, farina molt cernuda, alls pelats, claus mòlts, vi blanc, de sal la que s'hagi de menester. Amasseu-ho tot amb el vi i després deixeu-ho en un got cobert un dia natural. I després embotiu les tripes de vaca o porc d'aquesta massa i poseu-les a assecar al fum. »
El xoriço és especialment conegut en la seua variant basca: El xoriço de Pamplona, preparat amb carn molt finament picada. Altres varietats són el xoriço de Cantimpalos, poble de la província de Segòvia a on es fa la "Feria del Chorizo",[1] així com el de Salamanca, el de La Rioja i el de Potes (Cantàbria).

Notes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada